Oikeanlainen ravinto ja ravintolisät auttavat unettomuuteen!

posted in: Hetki Aikaa | 0

 Oletko koskaan miettinyt miten oikeanlainen ravinto ja ravintolisät auttavat unettomuuteen?

 

 

Unettomuus voi ilmetä kolmenlaisena, hankaluutena nukahtaa illalla, katkonaisena unena tai liian aikaisena aamuyön heräämisenä. Tärkeä tunnusmerkki on se, että henkilö kokee toistuvasti että hän ei virkisty unestaan ja hänellä esiintyy päiväväsymystä.

WHO:n eli Maailman terveysjärjestön mukaan aikuisen tulisi nukkua 7-8 tuntia vuorokaudessa yhtäjaksoista ja hyvälaatuista unta ylläpitääkseen sekä fyysisen että psyykkisen kuntonsa.

 Aminohappojen vaikutus unettomuuteen.

Hermoimpulssien kulkuun vaikuttava serotoniini säätelee unirytmiä, vireystasoa, ruokahalua, seksuaalisuutta ja mielialaa. Noin 90 % serotoniinin tuotannosta tapahtuu suolistossa tiettyjen bakteerien avulla. Unettomuuteen vaikuttaa myös tryptofaani  joka on aminohappo ja joka on yksi 8 välttämättömistä aminohapoista. Tryptofaani nostaa mielialaa ja auttaa nukahtamaan. Käpyrauhanen tuottaa myös melatoniinia. Tryptofaani on serotoniinin ja melatoniinin esiaste. Jos ihmisellä on stressiä, käyttää nukahtamislääkkeitä, alkoholia yms. melatoonin tuotanto vähenee. Melatoniini toimii myös tehokkaana antioksidanttina ja säätelee tiettyjen hormonien vuorokausi rytmiä( Wigipedia).

Serotoniinia ei kehossamme valmistu/imeydy jos suolistomme on huonossa kunnossa tai olemme jostain syystä erikoisruokavaliolla. Oikeanlaisella puhtaalla ravinnolla ja hyvin imeytyvillä luonnollisilla ravintolisillä on suuri merkitys myös uneen ja stressinsietokykyyn.

Unettomuus voi olla jopa terveysriski . Syvällä unella vaikutetaan moneen tapahtumaan kehossa vastaavasti kehon tapahtumat myös unettomuuteen. Uni palauttaa elimistön rasituksesta ja väsymyksestä (lataa akut),tasapainottaa hermoston toimintaa ja ylläpitää aineenvaihduntaa. Se vahvistaa vastustuskykyä aktivoidessaan sairauksien ja tulehdusten torjuntamekanismeja elimistössä. Unettomuus vaikuttaa myös muihin elimistön säätelyjärjestelmiin, kuten hormoneihin.

Useimpiin mielenterveyshäiriöihin, kuten ahdistukseen ja masennukseen liittyy oireena unihäiriöitä. Samoin kivut, säryt erilaiset sairaudet saattavat olla syy unettomuuteen.

 

Ei voi väheksyä suoliston tasapainon ja puhtaiden, luonnollisten ravintoaineiden vaikutusta unettomuuden hoidossa.

Asiat eivät ole yksinkertaisia kun on ihmisestä kysymys.Suoliston kunnolla on todettu olevan yhteys eri sairauksiin, Tieteen kuvalehti 3/2016.

Vitamiinien ja mineraalien yhteisvaikutuksella on iso merkitys soluihin ja niiden energiantuotantoon. Tällä tarkoitan että vitamiinit sekä mineraalit tarvitsevat muita vitamiineja ja mineraaleja vaikuttaakseen tasapainoisesti aineenvaihduntaan ja sitä kautta imeytymiseen. Solujen energiatuotanto käynnistyy ja aineenvaihdunta vilkastuu. Kuonat lähtevät liikkeelle, unen määrä/ laatu paranee. Tällöin paranee myös mieli ja toisinpäin. Unen laatu/määrä lisääntyy, niin mielikin paranee ja stressinsietokyky kasvaa.

Kaikki siis vaikuttaa kaikkeen, koska ihminen on psykofyysinen olento eli ihminen nähdään kokonaisuutena, jossa fyysisyydellä, psyykkisyydellä ja sosiaalisuudella on vahva yhteys.

 

Oikeanlainen ravinto!

Nykypäivänä valitettavasti mainonta saa meidät koukkuun suurentamalla mielikuvamme annoskokoja. Ahtaamme itseemme liikaa pullamössöä, suolaa, sokeria, raffinoitua ruokaa. Minun nuoruudessani karkkipäivänä, saimme pikkuruisen askin hedelmäkarkkia, ei mitään jättipusseja tai viikonloppupusseja. Hyvä esimerkki annoskoon noususta on; ennen oli vain hampurilainen, nyt on jo tupla-, kerros- tai megahampurilainen ja siihen tietysti lisäksi ranskalaisia ja iso Cocis.

Suolistomme ei pysty käsittelemään nykypäivän ruokavaliota( Antti Heikkilän haastattelu) ja nyky-yhteiskunnan hektisiä elintapojamme. Näillä on suuri merkitys unettomuuteen, ei suoranaisesti mutta välillisesti. Käsiteltyjä ruoka-aineita, pitkät ateriavälit, paljon synteettisiä ainesosia ym. Aineenvaihdunta joka ei siis ole pelkästään pissaamista ja kakkaamista niin kuin monet asian käsittävät, heikkenee, kuonat eivät poistu, ummetusta/ ripulia, turvotusta, ilmavaivoja, kipuilua ja tätä kautta hermostuneisuutta jopa stressiin asti. Tästä taas saattaa seurata masennusta, unettomuutta, väsymystä josta taas seuraa ettei jaksa liikkua jne.

Aineenvaihdunta tarkoittaa myös elintärkeitä kemiallisia prosesseja jossa bakteereita, entsyymeillä, vitamiineilla, hivenaineilla, aminohapoilla ym. on oma tehtävänsä. Esimerkiksi Biotiinin ( B-ryhmän vitamiini) avulla valmistelemme  hiilihydraatteja ja rasvoja elimistöämme varten ja hajotamme proteiineja.

Itse suosittelen ravintolisien käyttöä jotta saamme tarvittavan määrän ravintoa soluille. Ravinteiden riittämätön saanti saattaa aiheuttaa puutteita johtuen maaperän köyhyydestä, ruoka-aineiden tehotuotannosta, raffinoidusta ruuasta, hektisestä elämästä, stressistä, suoliston imeytymishäiriöistä, lääkkeistä yms. Valitettavasti tulevaisuus ei näytä sen paremmalta, päinvastoin. Tästä syystä meidän täytyy tehdä itse valintoja itsemme ja läheisten suhteen, miten voimme hoitaa ja ennaltaehkäistä mahdollisia sairauksia jotka johtuvat suoliston huonosta kunnosta ja/tai etteivät solut saa tarpeeksi ravintoa ja happea.

Ravintoaineet ovat elimistölle välttämättömiä aineita, joilla kullakin on omat tehtävänsä. Mineraalien puutos on yksi esimerkki joka saattaa johtaa unettomuuteen. Moni kärsii levottomista jaloista, suonenvedoista jotka valvottavat ja katkaisevat unirytmiä ja syvän unen määrä vähenee. Yksi iso ryhmä ovat vanhukset jotka kärsivät aliravitsemuksesta ja sitä myötä myös unettomuudesta. Unettomuudesta saattaa seurata stressi ja ympyrä on valmis.

Sairastuin stressipohjaiseen masennukseen jonka seurauksena myös uneni hävisivät. Eli valvoin sekä yöt että päivät ja jos nukahdin, oli se ns. koiran unta, en tiennyt nukuinko vai valvoinko. Syvää unta ei ollut ja näin ollen palautuminen heikkoa, en siis pystynyt unen aikana käsittelemään masennustani. Palautuminen ei tarkoita pelkästään urheilusuorituksesta palautumista vaan myös unen aikana palaudumme päivän tapahtumista. Unen aikana mm. kuonat poistuvat (aivojen aineenvaihdunta).

Sain unettomuuteni korjattua, ottamalla hyvin imeytyviä ravintolisiä. Jo 2 viikossa unirytmini alkoi palautua ja syvän unen määrä kasvoi. Pystyin käsittelemään masennukseni syytä ja näin pikkuhiljaa pääsin myös masennuksesta ja sitä mukaa myös elämä alkoi maistua elämältä. Elämänilon löytyminen vaikuttaa taas positiivisesti kaikkiin kehon osiin.

Oikealla ruokavaliolla, luonnonmukaisesti tuotetuilla raaka-aineilla ja itse tehtynä, auttavat suoliston hyvinvointia. Tärkeää on myös ruuan määrä tasapainotettuna kulutukseen. Ennen liikuimme koko päivän, nykyään istumme ensin pitkän päivän toimistossa ja sen jälkeen ”kotitoimistolla” kuka miten tietokonetta katsoen.  Hyvä ruokavalio on monipuolinen ja ateriarytmi säännöllinen (4-6 kertaa päivässä). Päivittäinen happihyppely edesauttaa sekä aivojen että suolen toimintaa. Rauhoitu ennen nukkumaan menoa. Voit myös kokeilla syödä hiilihydraattipitoisen iltapalan ennen nukkumaanmenoa.

Vältä alkoholia ja tupakkaa.

Kun happea ja ravinteita saadaan kulkeutumaan riittävästi soluille, niiden energiataso nousee ja kehosi voi hyvin.

Fyysisesti hyvin toimiva keho tukee myös kuntoutumista sekä palautumista päivän tapahtumista yön eli unen aikana. Kehosta ja mielestä tulee vahvempia.

Solujen paremmalla energiatasolla, ajatus kulkee taas eikä jumiudu, jolloin voimat lisääntyvät ja henkinen kapasiteetti kasvaa.

 

Energiaa päivään ”syvillä” yöunilla !

Terveisin Maarit