Unettomuus ja stressi
Unettomuus ei ole sairaus, vaan oire. Sen hoitamiseksi täytyy saada selville oireen taustalla oleva syy. Yleisimpiä unettomuuden syitä ovat stressi, jännittyneisyys, ahdistuneisuus ja huonot nukkumistottumukset.
Uni vaikuttaa palautumiseen päivän tapahtumista ja tasapainottaa hermoston toimintaa, se vaikuttaa myös oppimiskykyyn ja aineenvaihduntaan.
Unettomuuden vuoksi tunteiden hallinta voi lopulta pettää, ihminen voi purskahtaa itkuun tai saada raivokohtauksen. Pitkään jatkuva stressi ja unettomuus kuluttaa voimavaroja. Koko elimistö on aktivoitunut ja moni kokeekin oireita kehossaan. Rinnassa on painon tunnetta, henkeä ahdistaa, on vaikea rentoutua ja vatsa on sekaisin jopa paniikkikohtauksia saattaa ilmetä.
Stressi myös vaikeuttaa unta. On nukahtamisvaikeuksia ja uni on katkonaista tai lyhyttä. Kaikki voimavarat suuntautuvat selviytymiseen ja muu toiminta jää taka-alalle eikä siihen jää energiaa. Usein oireitaan ei itse havaitse, koska on niin keskittynyt selviämiseen.
Miten stressi ja unettomuus vaikuttavat kehoosi ?
Pitkittyessään stressi huonontaa yöunen laatua tai jopa johtaa unettomuuteen. Tämä taas vaikuttaa stressihermostoon eli aivot ylikuormittuu ja palautumista päivän tapahtumista ei tapahdu. Keho saattaa stressistä myös lukkiintua, lihakset, selkäranka ja suolisto oireilevat. Muisti ja muu aivotoiminta saattaa hidastua.
Myös aineenvaihdunta saattaa jumiutua, samoin niska-hartiaseudun lihakset ja happi /veri ei pääse (hidastuu) aivoihin asti.
Olet varmasti huomannut kuinka jännitys uudessa tilanteessa tuntuu perhosina vatsassa. Se voi hidastaa/nopeuttaa ruuan kulkua, herkistää suolistoa kivuille, lisätä suoliston läpäisevyyttä kun suoliston bakteerikanta muuttuu (väärät aineet pääsevät verenkiertoon). Siitä seuraa kipuja, väsymystä, turvotusta, kiukkua, ruokahaluttomuutta, parhaimmillaan jopa masennusta. Stressi on kehon jännitystila ja pitkittyessään vaikuttaa yksilökohtaisesti ensin unettomuuteen josta saattaa seurata masennusta, keho-oireita yms.
Oma kokemus
Itseni kohdalla stressi oli niin kova että en enää kyennyt nukkumaan vaan valvoin yöt miettien ja keskustellen itseni kanssa stressin aiheuttajasta ja mitä sille tekisin. Konkreettisesti unettomuus/ stressi meni niin pitkälle, etten kyennyt edes normaaleja päivän tapahtumia käsittelemään, saatikka tehdä päivän kotiaskareita, ei vaan haluttanut enkä jaksanut. Suutuin pienemmistäkin asioista ja itkin helposti, josta taas syyllistin itseni. Olin siis masentunut, ahdistunut ja jännittynyt. Keho ja suolisto olivat oireilleet jo pidempään ennen kuin itse ymmärsin stressin yhteyden oireisiin.
Tällainen keskustelu itsesi kanssa tai voimakas tunne saattaa aiheuttaa reaktion aivoihin, suolistoon tai kehoon, ja sen vuoksi voi olla suorastaan mahdotonta rauhoittaa keho ja mieli uneen ja noidankehä on valmis.
No mikä se stressi on? Sitä ehkä voisi kuvata näin; asia joka on suurimman osan päivästä mielessä tai alkanut pyörimään mielessä viimeistään nukkumaan mennessä.
Silloin kun on monta eri tekijää stressin aiheuttajana, ei monikaan löydä pohjimmaista syytä stressiin. On työpaineita, päätöksiä mistä ollaan epävarmoja, taloudellisia ongelmia, ongelmia perheessä, -työyhteisössä yms. Yleensä yhdestä isosta aiheuttajasta seuraa että monet muutkin asiat kasaantuvat päälle.
On siis yritettävä löytää se suurin mieltä askarruttava asia/ isoin mitä mielessä pyörii päivin/ öin.
On hyvä yrittää tunnistaa ne stressitekijät ja joihin voi itse vaikuttaa.
Ennen kuin unettomuus hallitsee täysin elämääsi, on paljon mitä voit itse tehdä löytääksesi sen suurimman stressin aiheuttajan.
- Yritä löytää syy, miksi sinulla on stressiä.
- Jos pidät kirjoittamisesta niin voit kirjoittaa itse ongelman/ongelmat paperille ja lukea sitä ikään kuin ulkopuolisena. Useinkin ongelma ei enää ole niin iso kun sen saa ulos paperille tai jopa itse syy selviää. Kirjoita faktat ylös ja mieti voitko niihin vaikuttaa muuttamalla jotain.
- Voit myös mennä ulos luontoon kävelemään ja antaa mielen rauhoittua tai mieltäsi vaivaat asiat huutaa metsään.
- Voit kilauttaa ”kaverille” ja pyytää häntä kuuntelemaan asiasi. Näin saat päässä pyörineen asian ulos suustasi ja kuulet sen ”itse”. Saatat oivaltaa vastauksen ja syyn.
- Jos lihakset tai selkäranka alkavat oireilemaan, on hyvä kokeilla erilaisia kehohoitoja kuten Osteopatia, Kalevalainen jäsenkorjaus, Kiropraktikko yms. Voit myös keskustella ”hoitajan” kanssa mahdollisesta ongelmastasi.
- Puhtaalla ja itse tehdyllä ravinnolla ja ravintolisillä on iso merkitys myös uneen ja sen laatuun, varsinkin mineraaleilla. Usein mineraalit yhdistetään palautumiseen urheilusuorituksen jälkeen tai aikana mutta ”palautuminen” tarkoittaa myös unen aikana aivojen palautumista päivän toiminnoista eli kovalevyn purkua.
- Ulkoile päivittäin vähintään puolituntia rauhallisesti kävellen.
- Rentouta ajatuksesi ja mielesi joogalla, meditaatiolla yms. Näiden avulla saat kehosi ja mielesi rentoutumaan.
- Voit kokeilla erilaisia kehoterapia muotoja kuten, Vyöhyketerapia, Rosen terapia, Bemer terapia yms. joiden avulla koko kehosi rentoutuu.
- Vältä rankkoja treenejä, ylikuntokin on stressi keholle.
Kun on paljon asioita päällekkäin, niin tuntuu että on ”solmussa” ja kaikki kaatuu päälle. Silloin on vain ryhdyttävä purkamaan yksi asia kerrallaan ja tehdä päätös yhden asian suhteen. Yleensä kun ensimmäisen solmun saa auki niin muutkin asiat purkaantuvat melkein itsestään.
Aito tunne stressin purkuun
Löydettyäsi sen suurimman ja isoimman aiheuttajan, mieti mikä tunne siellä on takana. Kysy ensin itseltäsi miksi näin kävi. Kirjaa asia/asiat ylös. Yritä löytää aito tunne; pelko, syyllisyys, viha tai häpeä. Ole rehellinen itsellesi ja tunnusta mahdollinen oma osuutesi asiaan.
Mieti oletko kokenut saman tunteen aikaisemmin. Teetkö asioita vain, koska olet tottunut tekemään niin. Oletko ajatellut että kenties saman asian voisi tehdä toisinkin.
Varsinkin työilmapiirissä ja parisuhteessa tulee ”jumiuduttua” siihen vanhaan ja tuttuun tapaan toimia. Jos stressiin kuuluu muita osapuolia, keskustele heidän kanssaan avoimesti ja kerro tunteesi aloittamalla lause; minusta tuntuu tältä……
Älä syyllistä itseäsi äläkä toista. Silloin kun voit keskustella syyllistämättä, niin toisen ei tarvitse lähteä puolustuskannalle ja mieltä kalvavista asioista voidaan keskustella asiallisesti.
Tällä tavoin olet ainakin itse yrittänyt asian kohdata reilusti ja pääset eteenpäin. Näin et kärsi myöhemmin kenties syyllisyydestä. Mikäli toinen ei kykene vastaamaan asiallisesti niin se on hänen oma ongelma, ei sinun.
Omalla kohdalla totesin tunteen olevan pelko. Pelko voi myös siirtyä lihaksistoon (lihaskivut), palleaan, selkärankaan (hermokivut) tai suolistoon. Esimerkiksi selkä tai niska/hartiat seutu saattaa alkaa oireilemaan tai suolisto. Suolistossa saattaa esiintyä turvotusta, kaasuja, vatsan kipeytymistä, ripulia yms.
Hermosolut joita on myös suolistossa, ovat yhteydessä aivoihin Vagushermon eli kiertäjähermon kautta. (Tieteen kuvalehti 3/2016).) Joten hermosolut keskustelevat keskenään oli sitten paine päässä tai vatsassa. Joskus jopa refluksia tai sydämen oireilu saattavat johtua suolistosta.
Kun opit tunnistamaan kehoon syntyneen stressireaktion, pyri ajattelemaan rakentavasti ja jos voit, päästä irti stressiä synnyttävistä ajatuksista. On myös eri tapoja käsitellä asiaa. Mitä tahansa keinoja käytätkin, ensimmäinen asia on kohdata ja hyväksyä tämänhetkiset ajatukset ja tunteet niin kuin ne ovat ja suhtautua niihin myötätuntoisesti.
Tervehdyttäviä Unia!
Maarit