Tiesitkö että suolistosi kunto vaikuttaa omaan terveydentilaasi?

posted in: Hetki Aikaa | 0

 

Oletko ajatellut että oikeanlainen ravinto ja hyvät bakteerit ovat avain suoliston hyvinvointiin?

 

Tieteen kuvalehti 3/2016, kirjoittaa miten suoliston huonot bakteerit vaikuttavat masennukseen ja kuinka henkinen suorituskyky kuormittuu. Artikkelissa myös käsiteltiin aihetta, miten eräs psyykelääkkeitä käyttävän, peloista kärsivän potilaan ruokavaliota muutettiin luonnonmukaisiin raaka-aineisiin ja itse tehtyyn ruokaan. Potilasta pyydettiin suosimaan eläviä bakteereita sisältäviä maitotuotteita sekä välttämään gluteiinia. Potilas noudatti ohjeita ja alkoi voida paremmin. Ahdistus ja pelot hellittivät vähitellen ja psyykelääkkeille ei ollut enää tarvetta.

Artikkelissa kerrotaan myös testeistä jossa magneettikuvat toivat tuloksia, mistä pääteltiin että ahdistus ja masennus selittyivät osittain suolen pieneliöstön määrästä ja laadusta. Tämän mukaan suoli säätää myös tunteiden vahvuutta. Tiede on todennut että suoliston kunnolla saattaa olla merkitystä erilaisiin aivoperäisiin sairauksiin kuten masennus, Altheimer ja Parkinsson.

 

Aivot ajattelevi ja suolisto tottelevi vai toisinpäin?

Yleisesti luullaan että ajattelet aivoillasi mutta tutkimuksien mukaan ajattelet suolistosta käsin. Vagushermo eli kiertäjähermo on linkki suoliston ja aivojen ”keskusteluun” ja juuri suolen mikrobisto eli bakteerikanta vaikuttavat kiertäjähermon kautta aivoihin.

Suolisto on täynnä hermosoluja ja siellä syntyy paljon hermoston välittäjäaineita jotka osallistuvat tunteiden ja vireystilan säätelyyn. Suolisto valmistaa mm. serotoniinia, tiettyjen bakteereiden vaikutuksesta. Ihmisen koko serotoniinin määrästä onkin 90 % peräisin suolistosta. Lehden artikkelissa mainitaan kokeista, joiden mukaan normaalikuntoiset voivat parantaa oloaan ja henkistä vireyttään mahan kautta syömällä oikein ja antamalla ”eläviä” maitohappobakteereita.

 

No mitä luulet mitä tapahtuu jos suolisto ei voi hyvin?

Väärä bakteerikanta valtaa suolistosi! Suoliston seinämät haurastuvat ja näin verenkieroon pääsee myös huonoja aineita (ne jotka kuuluisivat sinne wc pönttöön)! Suoliston epätasapaino aiheuttaa pieniä tulehduksia, aina sairauksiin asti.

Kun hoidamme suolistoa puhtailla ruoka-aineilla, tuemme ruokavaliotamme oikeilla ravintolisillä ja elävillä maitohappobakteereilla, alkavat suoliston suolinukat pikkuhiljaa puhdistautua ja voida hyvin eli estävät tulehduksia ja edistävät ruuansulatusta. Suolistossa alkaa lajittelu hyvien ja huonojen aineiden välillä, niin että hyvät pääsevät verenkiertoon ja huonot sinne minne kuuluvat eli WC pönttöön.

Olen itse huomannut luonnonmukaisten ravintolisien ja erilaisten kehohoitojen merkityksen tunteisiin. Kehohoidoissa traumat purkaantuvat, joko voimakkaina tunteina, unina tai hetken aikaa ihottumina yms. Näin myös saattaa tapahtua jos hoidamme suolistoa oikein. Sanomme tätä sipulinkuorimisefektiksi. Se mikä kuormittaa kehoa, purkaantuu ulos eikä aiheuta lisää tukoksia.

Lääkkeethän työntävät varsinaisen ongelman takaisin kehon sisälle ja saattavat aiheuttaa ns. haittavaikutuksia ja varsinainen ongelma pääsee jatkamaan oireilua ja saattaa muuntautua sairaudeksi. Luonnollisilla hoidoilla pyritään ”hoitamaan” mahdollinen trauma ulos kehosta eikä päinvastoin. Sipulinkuorimisefekti voi olla joskus kiusallinen mutta hoidettavissa.

 

Stressi syö ravinteita!

Stressi oli se minkä aikaansaama tahansa, kuluttaa kaikkein eniten ravinteita, vie voimavaroja(energiaa), synnyttää huonoja bakteereita, happamoittaa jo valmiiksi happamia kehojamme yms. ja silloin on erittäin tärkeää ravita itseään mahdollisimman puhtailla ruoka-aineilla ja hyvin imeytyvillä ravintolisillä

Törmään työssäni usein siihen kun suoliston kuntoa hoidetaan antamalle sille hyvin imeytyviä ravinteita, miten ne ovat positiivisesti vaikuttaneet ihmisen vireystilaan ja masennukseen. Kun solut saavat riittävästi ravintoa ja happea, keho alkaa korjata itse itseään.

Hoidin omaa stressipohjaista masennusta puhdistamalla suolistoa antamalla sille itse valmistettua ruokaa, hyviä ravinteita ja itse tehtyä probioottijogurttia. Itse tehtyä siitä syystä että elävien maitohappobakteereiden säilyvyys on n. 12-14 päivää, jolla halusin varmistaa että niiden säilyväisyys on taattu.

Huomasin muutoksen vireystasoon jo 3 kk sisällä. Nyt syötyäni kohta vuoden itselläni on ”aivosumu” kadonnut, muistini on parantunut huomattavasti, iloisuus ja hyväntuulisuus palannut päivääni.

Kaikki ne jotka ovat olleet jollain tapaa masentuneita, tietävät miltä tuntuu olla ”mustassa aukossa” (itse kuvaan asiaa näin) pidemmän aikaa ja kun elämänilo häviää. Tällä en tarkoita normaalia elämää johon kuuluvat myös vastoinkäymiset ja niiden läpikäynti. Elämä on elettävä, ei jäädä johonkin tunteeseen ”roikkumaan”.

 

Toinen, mikä vaikuttaa suoliston kuntoon on RUOKAILUTOTTUMUKSEMME!

Esivanhempiemme ruokailutottumukset auttavat ymmärtämään, miksi meidän on vaikea taistella lihomista vastaan! Tiede lehti 1/2016 toteaa että yksi syy suolistomme huonovointisuuteen on nopea ruokakulttuurimme kehitys.

Nykyajan ihminen saa 70 % energiastaan raaka-aineista, jotka eivät kuuluneet kivikauden ruokapöytään: viljoista, maitotuotteista, lisätystä sokerista yms. Suurin mullistus on tapahtunut 40 viime vuoden aikana. Käyttöömme on tullut paljon piilorasvaa, nopeita hiilihydraatteja, tärkkelystä ja sokeria. Uutta ovat nestemäiset kalorit, sokeria sisältävät juomat, joiden myynti kasvaa vuosi vuodelta. Itse listaisin vielä tähän valkoisen suolan joka kerää nestettä kehoomme.

Samaan aikaan meitä houkutellaan syömään isompia määriä, kun elintarviketeollisuus on suurentanut annos- ja pakkauskokoja mm. 6 l juomat, jättipizzat, isot popcorn laatikot, mega hampurilaiset, jätti makeispussit /viikonloppupussit yms. Viimeisimpänä joukkoon ilmaantuivat energiajuomat. Tarjonnan lisääntyessä on myös energiansaanti lisääntynyt huomattavasti mutta kulutus pienentynyt kun liikkuminen on vähentynyt ja istumatyö lisääntynyt. Ruuansulatuselimistömme ei kuitenkaan ole pysynyt kehityksen vauhdissa ja reagoi suoliston ongelmina yms.

 

Saammeko tarpeeksi ravinteita vain syömällä riittävästi kasviksia?

Sairaudet, lääkkeet, stressi ym. nyky-yhteiskunnan tuomat elintavat aiheuttavat negatiivisia aineita kehoomme. Raffinoitu ruoka, tehotuotanto, maaperän köyhyys ja ilman saasteet ovat mm. syitä miksi meidän tulisi syödä terveellistä, itse tehtyä ruokaa ja täydentää sitä ravintolisillä. Finelin sivuilta voit katsoa raaka-aineiden ravintoarvoja jotka suurilta osin kasviksista oli mitattu jo 20-30 vuotta sitten. Olen itse ollut yhteydessä Fineliin ja tiedustelin uudempia mittauksia mutta niitä ei ole tehty. He eivät myöskään ottaneet kantaa tehotuotantoon, keinovaloon, lisäaineisiin eikä maaperän köyhtymiseen.

 

Hyvinvointimme johtuu siis paljon suolistomme kunnosta. Hoida kehoasi ja suolistoasi. Tarjoa sille riittävästi hyviä ravinteita, äläkä unohda ajatustesi voimaa!

 

Ihania aurinkoisia maaliskuun päiviä !

Maarit

pioni_nelio_s_ef