Vihdoinkin ulos !

posted in: Uncategorized | 0

Viime viikolla sain kuulla positiivisen asian, nyt pääsemme ulkoiluttamaan myös hoivakodin asukkaita!

Yhä edelleen käsihygieniasta pitää huolta ja käyttää suusuojaa mutta PÄÄSTÄÄN ULKOILEMAAN, hieno ja odotettu asia!!!!

On ollut huolestuttavaa seurata, miten korona pandemian aikana hoivakodin asukkaat jouduttiin sulkemaan sisälle ja ettei omaisia eikä meitä muita päästetty heitä tapaamaan. Koronarajoituksista on paljon kirjoiteltu ja siitä miten ne ovat vaikuttaneet ikäihmisiin ja varsinkin hoivakodeissa asuvien vanhuksien sekä muistisairaiden yksinäisyyteen yms. Sosiaali- ja terveysministeriön virheellinen ohjeistus ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden vierailukiellosta johti siihen, että vierailut kiellettiin kokonaan. Myöhemmin asiaa korjattiin ja viimein noin 2 kk jälkeen tuli lupa saada tavata vanhuksia 15 minuuttia, suusuojien ja käsineiden kanssa, tapaamiseen tarkoitetussa tilassa.

Nyt vihdoin päästään jo ulkoilemaan, pois neljän seinän sisältä ja porttien ulkopuolelle. 

Huomasin itse, miten rajoitukset olivat vaikuttaneet heihin; muistin- ja puheen huonontuminen, itkuisuutta, masentuneisuutta. Varsinkin muistisairaiden mutta myös muiden kohdalla sain kuulla ihmettelyä miksi en ole käynyt. He eivät välttämättä ymmärtäneet  tilanteen laajuutta tai muistaneet asiaa.

Koronarajoituksista yleensäkin ikäihmiset ovat joutuneet maksamaan kovan hinnan. Miten ja kenellä se tulee näkymään, selviää myöhemmin. Lue myös edellinen kirjoitukseni ”ikäihmisten karanteeni, hyvä vai huono asia?”

” Moni vanhus kokee olevansa sosiaalisesti kuollut”

Järkyttävää mutta tosi asioita kertoo Ylen 29.6.2020 uutisoima tutkimus ja haastattelu 2018-2019 eläkeläisistä, jotka kuvaavat vanhusten asemaa ”sosiaalisesti kuolleiksi” suomalaisessa yhteiskunnassa. Samassa kirjoituksessa eräs vanhus sanoi, että olemme ”huutolaisia”, jotka myydään sille, joka halvimmalla hoitaa. Itselläni on käynyt sama ajatus mielessä, kun työssäni toimin ikäihmisten parissa. Tämä oli siis ennen pandemiaa. Tutkijat olivat haastatelleet koronakeväänä hoivakotien läheisiä ja omaisia ja tulokset ovat olleet hätkähdyttäviä.

”Raha ratkaisee”

jatkaa Jari Pirhonen samassa uutisoinnissa. Hän kertoo että vanhusten karuihin kokemuksiin ratkaisu on raha. ”Tarve tiedetään mutta emme satsaa heihin rahaa.” Pirhosen mukaan sama tilanne on ollut kymmeniä vuosia tiedossa vanhustenhuollossa, kumminkin taiottiin Koronakriisin hoitamiseksi useita miljardeja nopeasti.

Hänen mukaansa tämä kertoo, miten meillä vanhuksia arvostetaan. Hän peräänkuuluttaa peiliin katsomista itse kullekkin maksun suhteen.

Mitä jos korona tulee pian uudelleen, kestävätkö ikäihmiset toisen karanteenin heti perään ja kauanko se kestää? Rokotteita ei saada vähään aikaan ja kuka tietää miten ne vaikuttavat kuhunkin?

Kukaan ei tiedä mitä tapahtuu tulevaisuudessa mutta nyt nautitaan omaisten ja ystävien seurasta sekä ulkoillaan luonnossa mahdollisuuksien mukaan!

Ihanaa heinäkuun alkua!