Unettomuus terveysriski?
Unettomuus voi olla myös vakava terveysriski jos se jatkuu pitkään hoitamattomana.
Suurin osa meistä on jossakin elämänvaiheessa kokenut, miltä unettomuus tuntuu tai mitä muutaman yön vähäiset unet tekevät elimistölle. Univajeesta kärsii koko keho. Työt ja kotiaskareet voivat tuntua ylipääsemättömän hankalilta.
Monet puskevat läpi nukkumattomien öiden tai liian vähäisten unien, mutta harvat tietävät, että jatkuvalla unettomuudella ja univajeella voi olla kauaskantoisia seurauksia. WHO:n eli Maailman terveysjärjestön mukaan aikuisen tulisi nukkua 7-8 tuntia vuorokaudessa yhtäjaksoista ja hyvälaatuista unta ylläpitääkseen sekä fyysisen että psyykkisen kuntonsa.
Unettomuus rasitus keholle
Kehon eri osat aivot, lihakset tai suolisto voivat reagoida pitemmän ajan unen puutteesta.
Olotila voi vaihdella, olo on tokkurainen, väsynyt ja kömpelö, keskittymiskyky nollissa ja samaten motivaatio.
Pitkään jatkunut univaje on aina stressi koko keholle, aivojen toiminta heikkenee, keskittymiskyky häiriintyy, elää ikään kuin jatkuvassa sumussa, muisti huononee, masentuu helposti, esiintyy mielenilmaisuja kuten vihaa, kiukkua, syytöksiä muita kohtaan, itkuisuutta yms. Pienestäkin asiasta nousee iso mörkö.
Tämän jälkeen saattaa alkaa itsesyytöksen vaihe. Et enää tiedä mikä on oikein mikä on väärin. Et hallitse ajatuksiasi vaan ne kimpoilevat sinne tänne.
Pitkäaikainen unettomuus vaikuttaa myös lihaksiin. Ei jaksa eikä kiinnosta liikkua. Vaikutus tuntuu kehon erilaisina jännitys tiloina, palautumista ei tapahdu, veren virtaus heikkenee, solut ja lihakset eivät saa tarpeeksi happea.
Univaje heikentää myös kehon immuunijärjestelmää, mikä tekee henkilön alttiiksi erilaisille tulehduksille. Unettomuudesta kärsivät sairastuvatkin usein flunssassaan, poskiontelotulehduksiin yms.
Unettomuus ja hormonit
Unettomuus voi johtaa myös hormonaalisiin muutoksiin kehossa, mikä stimuloi ruokahalua ja naposteluhimoa.
Se vaikuttaa monin tavoin elimistömme toimintaan ja aineenvaihduntaan. Univaje lisää kortisolin illanaikaista eritystä lisämunuaisesta. Kilpirauhasen toiminta vilkastuu ja sydämen syke kasvaa. Samanaikaisesti ruokahalua säätelevien rasvasolujen erittämän leptiinin määrä pienenee ja mahalaukun solujen tuottaman greeliinin pitoisuus suurenee verenkierrossa (lähde:Duodecim terveyskirjasto). Tuloksena näistä univajeen aiheuttamista aineenvaihdunnallisista muutoksista on nälän tunne ja halu käyttää nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja. Tämän seurauksena jatkuva unettomuus ja univelka ovat yksi syy lihomiseen. Vaikka unirytmi palautuisi normaaliksi, voi laihduttaminen olla hankalaa ja hidasta.
Tämä oli minun arkipäivääni kun pitkään jatkunut stressipohjainen masennukseni vei yöuneni. Lue myös lisää blogistani miten stressi vaikuttaa suoliston kuntoon.
Valvoin sekä yöt että päivät ja jos nukahdin, oli se ns. koiran unta, en tiennyt nukuinko vai valvoinko.
Nukahtamislääkkeet aiheuttivat ajatusten tukkoisuutta, en nähnyt ajatuksiani selvästi, pelkkää aivosumua, joten päätin lopettaa niiden syömisen.
Tämä kaikki vaikutti myös mielenterveyteeni. Olin umpikujassa. Tiesin että jos en saa uniani takaisin, en myöskään voisi käsitellä masennustani ja päinvastoin. Sain unettomuuteni korjattua ottamalla hyvin imeytyviä ravintolisiä. Jo 2 viikossa unirytmini alkoi palautua ja pikkuhiljaa pääsin myös masennuksesta. Tällä tavoin pääsin käsittelemään itse syytä masennukseeni. Sitä mukaa myös elämä alkoi maistua elämältä.
Unettomuus ja ravinto
Vitamiinien ja mineraalien yhteisvaikutuksella on iso merkitys soluihin ja niiden energiantuotantoon. Tällä tarkoitan että vitamiinit sekä mineraalit tarvitsevat muita vitamiineja ja mineraaleja vaikuttaakseen tasapainoisesti aineenvaihduntaan ja sitä kautta imeytymiseen.
Oxfordin yliopiston tutkimusten mukaan kromipikolinaatti lisää muun muassa seerumin tryptofaanin pitoisuutta. Tryptofaanista ihminen valmistaa mm. tärkeitä hermon välittäjäaineita, serotoniinia, noradrenaliinia ja melatoniinia. Näin ollen kromilisä voi ehkäistä stressiä, univaikeuksia, ahdistusta ja masennusta, mikä saattaa olla hyvinkin hyödyllinen vaikutus etenkin naisten paino-ongelmien hoidossa. ( lähde: tritolonen.fi)
Nauttimalla vitamiineja ja mineraaleja, solujen energiatuotanto käynnistyy ja aineenvaihdunta vilkastuu. Kuonat lähtevät liikkeelle, unen määrä/ laatu paranee. Tällöin paranee myös mieli ja toisinpäin. Unen laatu/määrä lisääntyy, niin mielikin paranee ja stressinsietokyky kasvaa.
Kaikki siis vaikuttaa kaikkeen, koska ihminen on psykofyysinen olento eli ihminen nähdään kokonaisuutena, jossa fyysisyydellä, psyykkisyydellä ja sosiaalisuudella on vahva yhteys.
Unettomuuteen voi itse vaikuttaa monella eri tavalla.
- Voit helpottaa nukahtamistasi pitämällä makuuhuoneen mahdollisimman pimeänä.
- Tuuleta makuuhuone hyvin ennen nukkumaan menoa ja pidä se viileänä.
- Rauhoita mieli ja keho ainakin tuntia ennen nukkumaan menoa, lue jotain mistä pidät (ei työasioita, ei tv:tä)
- Mieti mikä olisi syy tai ongelma, miksi sinulla on stressiä joka ehkä vaikuttaa unettomuuteesi.
- Jos pidät kirjoittamisesta niin voit kirjoittaa itse ongelman/ongelmat paperille ja lukea sitä ikään kuin ulkopuolisena. Useinkin ongelma ei enää ole niin iso kun sen saa ulos paperille tai jopa itse syy selviää. Kirjoita faktat ylös ja mieti voitko niihin vaikuttaa muuttamalla jotain.
- Voit myös mennä ulos luontoon kävelemään ja antaa mielen rauhoittua tai huutaa asiat metsään.
- Voit kilauttaa ”kaverille” ja pyytää häntä kuuntelemaan asiasi.
- Jos lihakset tai selkäranka alkavat oireilemaan, on hyvä kokeilla erilaisia kehohoitoja jolla saadaan kehon lukkoja auki. Kehonkuunteluun ja rauhoittumiseen sopivia kehohoitoja, kuten Intialainen päähierontaa, Vyöhyketerapiaa, Rosen terapiaa. Lihas- ja selkäranka oireiluun, Osteopatia, Kalevalainen jäsenkorjaus, Kiropraktikko, klassinen hieronta, riippuen vähän siitä mikä ja miten kehosi oireilee. Voit myös keskustella ”hoitajan” kanssa mahdollisesta ongelmastasi.
- Puhtaalla ja itse tehdyllä ravinnolla ja ravintolisillä on iso merkitys myös uneen ja sen laatuun, varsinkin mineraaleilla. Usein mineraalit yhdistetään palautumiseen urheilusuorituksesta mutta ”palautuminen” tarkoittaa myös unen aikana aivojen palautumista päivän toiminnoista eli kovalevyn purkua.
- Ulkoile päivittäin vähintään puolituntia rauhallisesti kävellen. Voit myös rentouttaa ajatuksesi ja mielesi joogalla tai meditoimalla.
Unen tärkeyttä keholle ja mielelle ei voi liikaa korostaa. Voit aloittaa unettomuuden itsehoidon oheisten vinkkien avulla. Jos tarve vaatii käänny lääkärin puoleen.
Ihania elokuun öitä ja tasapainottavia unia, toivotteleepi Maarit